Dalby GIF

Referat: AIF Barrikaden - Dalby GIF

Startelva: Filip – Martin J, Henke, Marius, JT – Jonas – Anders, Alex – Shershah, Mattias A, Oskar W

Avbytare var Hamuda som spelade sista halvtimmen som högeranfallare, Mikael Krekula och Martin N som spelade sista kvarten som vänsterback resp. vänstermittfältare samt Motaz som inte spelade alls .

Dalby var det klart bättre laget i första halvlek och eoner bättre än när vi mötte dem i våras. De visade redan från start prov på mycket bra teknik (att en av våra absolut stabilaste spelare blir tunnlad 2 gånger på typ 5 minuter är det inte många som lyckas med ?) på många händer. De var ö.h.t väldigt bra offensivt och hade inte bara en eller eller två utan fyra-fem som var väldigt bra på att utmana samtidigt som de var väldigt löpvilliga och när man dessutom har sin snabba målspruta Filip Torstensson på topp blir man rätt svårstoppade så sett på detta sätt var det rätt bra att bara släppa in ett mål.

De gav inte heller så långt något uttryck för nervositet trots att matchen var jätteviktig för dem i kampen för att slippa kval neråt utan visade stor spelglädje. Man tog också ledningen i den 28:e minuten genom nämnde Filip T som bara behövde sätta foten till på mållinjen efter ett inlägg från kortlinjen. Bara två minuter senare var det nära 2-0 men Henke lyckades rensa undan bollen strax innan den skulle passera mållinjen. Man hade också en mycket bra målchans sekunderna före paus men lyckligtvis var avslutet från deras helt rena spelare bara några få meter från mål uselt.

Vi själva hade faktiskt dock den första klara målchansen när Mattias i den 16:e min slet sig loss på en löpboll men målvakten räddade. Ett mål i det läget hade varit skrattretande orättvist med tanke på det totalt kompakta spelövertag Dalby haft så långt men hade förstås inte suttit fel och hade nog kunnat ändra matchbilden en hel del.

Andra halvlek fick som så ofta ett annat utseende. Borde också rimligtvis bli så eftersom den kraftiga medvind Dalby haft i första halvlek nu blev vår. Till en början jämnt sett till spelet, möjligen med ett visst litet övertag för dem, men vi hade de bästa målchanserna. De hade en farlighet i den 53:e min men sedan hade vi tre heta målchanser inom loppet av 9 minuter varav en nick från Anders som via lite fummel av målvakten hamnade i stolpen (Anders var övertygad om att bollen var över linjen innan den hamnade i stolpen, jag har inte hört så mycket om detta från annat håll men han stod ju bäst till).

Så långt verkade ändå Dalbyspelarna allmänt coola och spelade inte jättedefensivt för att försvara sin ledning. Visst hade de ofta mycket folk nere men också många högt uppe i något slags 5-1-4 eller så.

Om det var en gryende nervositet nu när ett räddat kontrakt var så nära eller att man började bli trötta efter mycket spring och många närkamper mot våra oftast både tyngre och tuffare (de hade ohyggligt många frisparkar, speciellt i början men nästan alla var befogade, vänligt nog gjorde de inte något vettigt av en enda av dem, inte ens ett par-tre i skapliga lägen och med den hårda vinden i ryggen) spelare vet jag inte, antagligen en kombination av båda, men nu tog vi de sista 20-25 över helt och lyckades för första gången i matchen kunna låsa fast bollen på deras planhalva. Länge resulterade vårt spelövertag dock bara i massor av hörnor (en sak som inte Dalby precis hade någon brist på i första halvlek heller…) men i den 83:e min fick vi till ett riktigt friläge men där avslutet närmast blev en passning till målvakten. Dessförinnan hade Dalby också en farlighet men nicken från mycket nära håll gick en liten bit över målet.

Detta var en match där många av oss tippat en underhållande sådan med många mål trots Dalbys utsatta läge. Deras matcher är oftast målrika. Matchen blev också rätt underhållande. Att den inte blev målrikare berodde dels på dåliga avslut i de allra bästa lägena från båda lagen och inte minst det usla utnyttjandet av fasta situationer (matchen innehöll 21 hörnor, känns siffran igen? - även om det på Stadion var ett lag som ensamt uppnådde denna siffra). Dalby var som sagt spelmässigt riktigt bra offensivt medan försvaret var bra i luften men kanske inte riktigt lika bra längs marken även om de ju höll nollan.

Även om det kanske låter lite konstigt gjorde vi själva också en rätt okej match, speciellt med tanke på att vår spelartrupp nu blir allt tunnare. Den största bristen i vårt spel var väl länge att Mattias blev något av en kringskuren kung i vårt lag mot 3-4 bevakare och även om han är en riktig centertanktyp så blev inte uppgiften lätt för honom (dock slet han sig ändå fri två gånger). Vad vi borde kunnat utnyttja bättre var deras målvakts dåliga bedömningsförmåga vid tänkbara utrusningar. Hans tendens att alldeles för ofta först till synes tveka innan han sedan bestämde sig för att stå kvar även när han enkelt hade hunnit först till bollen gav oss ju en väldigt stor yta mellan backlinje och målvakt att slå bollar på.

Ska man tala i de ständigt lika omstridda rättvisetermerna (när man vinner är det ”målen som räknas” medan det när man förlorar gärna talas om hur orättvist resultatet var) så var Dalbys seger rättvis.

Statistik: Hörnor: 10-11 Avslut på mål: 4-6 Avslut utanför: 2-12

Till sist en riktigt stor nätblombukett till den (de rentav?) Dalbysupporter som jagade förlupna bollar i alla hörn utanför planen, ett beteende som blir än mer berömvärt med tanke på att de ju faktiskt ledde matchen hela den sista timmen.